Veel Gestelde Vragen

Hier vindt u de vragen die ons het meest gesteld worden en de antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op en dan beantwoordden wij uw vraag zo snel mogelijk.

Over ons

Hebben jullie een zilversmid opleiding?

Jazeker! Ik (Mylene), heb veel cursussen gevolgd en ik heb daarbij heel veel ervaring opgedaan in vooral het reparatiewerk van zilveren sieraden. Nog steeds ben ik Harry en Elisa ontzettend dankbaar voor alles dat zij mij hebben geleerd, maar vooral ook voor de visie die ze me hebben bijgebracht. Hier is heel veel tijd in gestoken, want zilversmeden is niet alleen een ambacht en een vak apart, maar het is ook een manier van denken en kijken naar zilver: je moet zowel de moeilijkheden als de mogelijkheden leren inschatten.

Waarom staan er 3 namen in het logo?

Myson is onze overkoepelende bedrijfsnaam, XYZilver is de naam van de webshop en Mylene Byoux is de naam die we op de markt gebruiken.

Hoelang staan jullie al op de markt?

Wij zijn in 1999 op de weekmarkt in Heerhugowaard gestart, dit was onze eerste weekmarkt. Daar zijn we nog steeds elke maandag te vinden! Daarnaast staan we inmiddels op meer weekmarkten en hebben we ook veel jaarmarkten en braderieën.

Waar staan jullie op de markt?

In het rubriekje 'Marktplanning' rechts onder op elke pagina (behalve op deze pagina) staat op welke vaste dagen we op de markt staan, op welke locaties en op welke tijden. De jaarmarkten en braderieën zullen hier ook aangekondigd worden.

Waarom hebben jullie een webshop naast de markt erbij genomen?

Vanwege de komst van het Corona virus begin 2020 konden veel van onze marktdagen niet doorgaan en hebben we besloten ons al langer bestaande plan voor een webshop te gaan uitwerken. In de voorgaande jaren hadden we al een eigen website en we merkten dat klanten het leuk vinden om ons op te zoeken via het internet. Deze webshop is een grote stap vooruit en we denken dat we hiermee veel mensen blij mee kunnen maken!


Sieraden

Sieraden algemeen

Is al jullie zilver 925 zilver?

Ja.

Is sterling zilver hetzelfde als 925-zilver?

Jazeker, beide namen staan voor hetzelfde soort zilver. 925-zilver betekent dat er een legering met een ander materiaal (meestal koper) in zit van 7,5% om het zilver harder en sterker te maken. Een gehalte van 92,5% zilver is het hoogste gehalte zilver waarmee gewerkt kan worden. Lagere gehaltes zilver zijn van mindere kwaliteit en worden sneller vuil of veranderen van kleur. Wij werken alleen met het hoogste gehalte zilver: 925-zilver.

Hoe vaak moet ik mijn zilveren sieraden poetsen?

Dat is heel erg afhankelijk van uw persoonlijk gebruik, de zuurgraad van uw huid en vocht en andere substanties waar het mee in aanraking komt. Het poetsen van uw zilveren sieraden kunt u het beste met een zilverpoetsdoekje doen of gebruik maken van een zilverpoetsbadje... al zijn er ook veel grootmoeder-wijsheden die uitstekend werken!

Wat is gedonkerd/gezwart zilver?

Gezwart, gedonkerd, gebeitst, gezwaveld: het zijn allemaal benamingen voor dezelfde oud-zilver-look van gedonkerde sieraden. Gedonkerde sieraden hebben een stoere, diepe uitstraling en je hoeft ze minder vaak te poetsen. Dat wil niet zeggen dat deze sieraden niet vuil kunnen worden: helaas moet alles schoongemaakt en gepoetst worden op zijn tijd, maar bij gedonkerde sieraden is dit veel minder snel zichtbaar.

Hangers en Bedels

Welke hangers zijn geschikt als bedel?

Alle hangers kunnen gedragen worden als bedel. Met een hangoog is het sieraad een hanger. Met een karabijnslotje of gemonteerd aan een ketting of armband is het een bedel. Elke hanger is een bedel en elke bedel is een hanger!

Waarom hebben jullie hangers en bedels ingedeeld in de categorieën licht, middel en zwaar?

De voornaamste reden dat wij deze 3 gewicht categorieën hanteren heeft te maken met onze armbanden en kettingen die geschikt zijn voor hangers en bedels. Niet elke armband en ketting is geschikt voor (álle) hangers en bedels. Sommige hangers zijn bijvoorbeeld te zwaar voor een specifieke ketting. En sommige bedels zijn te licht voor een specifieke armband. Om te voorkomen dat de klant steeds grammen met elkaar moet vergelijken, om te kijken wat waarvoor geschikt is, is nu in één oogopslag te zien of de hanger of bedel in een gewicht categorie valt die gecombineerd kan worden met een uitgekozen armband of ketting.

Daarnaast is op een foto soms moeilijk te zien hoe een hanger er in werkelijkheid uitziet wat betreft de grootte. En hoewel er duidelijk bij elke hanger staat vermeld hoe zwaar (hoeveel gram) deze is, blijft het soms lastig hier een goeie voorstelling van te maken. De gewicht categorieën geven hierin wat meer houvast.

Het valt mij op dat een hanger van 2,3 gram in de gewicht categorie 'Licht' valt en een andere hanger van 2,3 gram in de gewicht categorie 'Middelzwaar'. En er is een hanger van meer dan 6 gram die in de categorie 'Middelzwaar' valt i.p.v. in de categorie 'Zwaar'. Waarom is dat?

Er zit inderdaad overlap van gewichten in de verschillende gewicht categorieen. De hangers en bedels zijn als volgt ingedeeld:

  • Licht: Tot ongeveer 2 á 2,5 gram.
  • Middelzwaar: Vanaf ongeveer 2 á 2,5 tot ongeveer 6 á 6,5 gram.
  • Zwaar: Vanaf ongeveer 6 á 6,5 gram.

Omdat de gewicht indeling van de hangers en bedels in de eerste plaats wordt gebruikt om heel overzichtelijk aan te geven welke gewicht categorie in combinatie met welke armband en ketting gebruikt kan worden, is er sprake van overlap van gewicht indelingen. Soms is bijvoorbeeld een hanger qua gewicht een 'Middelzware' hanger, maar vanwege de omvang of de locatie van het hangoog, adviseren wij deze aan een wat sterkere ketting te dragen dan we voor andere middelzware hangers adviseren. Om die reden valt deze hanger, ondanks het iets lichtere gewicht, toch onder de 'Zware' hangers. Ze zijn dus niet alleen op gewicht ingedeeld, maar ook op draagmogelijkheden.

Waarom kan ik via de webshop geen zware bedels aan een Jasseron 4,5 armband of ketting laten monteren?

De Jasseron 4,5 armband en ketting zijn niet geschikt voor zware bedels.

Kan ik bedels aan een andere armband of ketting laten monteren? 

Jazeker! Neem hiervoor even persoonlijk contact met ons op, want u kunt via de webshop alleen bedelmontage aan een Jasseron 4,5 ketting en armband bestellen. Via de productinformatie van geschikte kettingen en armbanden geven we zo goed mogelijk advies voor welke gewichtklasse bedels het sieraad geschikt is, maar soms is er nog veel meer haalbaar. Graag gaan we met u in overleg om te kijken of uw gewenste keus ook mogelijk is of om te kijken naar andere mogelijkheden.

Kan elke hanger voorzien worden van een karabijnslotje?

Nee, zware hangers zijn sowieso niet geschikt voor een karabijnslotje vanwege hun gewicht. Daarnaast vinden wij sommige lichte en middelzware hangers ook niet geschikt vanwege de locatie van het hangoog, of bijvoorbeeld de breedte van de hanger. Als een hanger geschikt is voor een karabijnslotje kunt u tijdens het bestelproces aangeven dat wij het hangoog moeten vervangen voor een karabijnslotje (meerprijs €4,-). Als een hanger niet geschikt is, wordt deze optie niet getoond.

Kan een karabijnslotje aan elke schakelarmband of -ketting worden gehangen?

Nee, dat kan niet. Niet elke schakelarmband of -ketting is daarvoor geschikt. Bij elke armband en ketting die wel geschikt is voor karabijnslotjes staat bij de productinformatie van dat sieraad: "Geschikt voor: karabijnslotjes".

Een schakelarmband en -ketting die bijzonder geschikt is voor karabijnslotjes is de Jasseron 4,5, die wij ook gebruiken voor onze bedelmontage service die via de webshop besteld kan worden.

Kettingen

Is elke schakelketting geschikt voor alle bedels?

Nee, niet elke schakelketting is hiervoor geschikt. Bij de schakelkettingen die wel geschikt zijn voor bedels staat bij de aanvullende informatie ons advies voor welke gewichtklasse bedels deze geschikt is. U leest dan bijvoorbeeld: "Geschikt voor: lichte en middelzware bedels".

Wanneer is een ketting geschikt voor hangers?

Elke schakelketting is in principe geschikt voor hangers. Maar ook de slangenkettingen en de omega colliers zijn hier uitermate geschikt voor.

Armbanden

Is elke schakelarmband geschikt voor alle bedels?

Nee, niet elke schakelarmband is hiervoor geschikt. Bij de schakelarmbanden die wel geschikt zijn staat bij de aanvullende informatie ons advies voor welke gewichtklasse bedels deze geschikt is. U leest dan bijvoorbeeld: "Geschikt voor: lichte en middelzware bedels".

Waarom zijn sommige armbanden wel geschikt voor bedels, maar niet voor karabijnslotjes?

Dit komt omdat het zilverdraad van deze armband te dik is om een karabijnslotje omheen te sluiten.

Waarom zijn sommige armbanden wel geschikt voor karabijnslotjes, maar niet voor bedels?

Een vorm van bedelmontage die wij aanbieden is het vast solderen van bedels aan een armband, waar hitte bij te pas komt. Bedelarmbanden met bedels met emaille of steentjes kunnen beschadigen door deze hitte. Aan sommige van deze bedelarmbanden kunnen echter wel karabijnslotjes gehangen worden, waardoor extra bedels nog steeds een mogelijkheid blijft. Wilt u aan een dergelijke bedelarmband extra bedels middels splitringen gemonteerd hebben? Neem hiervoor gerust contact met ons op.


Graveren

Is graveren bij jullie echt gratis?

Een sieraad dat bij ons is gekocht graveren wij altijd gratis. Wanneer u een sieraad gegraveerd wilt hebben dat ergens anders is gekocht, rekenen wij hiervoor een kleine vergoeding.

Ik heb per ongeluk de verkeerde tekst of een te lange tekst doorgegeven om te laten graveren. Wat nu?

Neemt u in dit geval zo snel mogelijk contact met ons op. Als wij nog niet zijn begonnen met het graveren is er niks aan de hand en wordt de graveer opdracht meteen geannuleerd. Als wij het sieraad al wel hebben gegraveerd is er, als u dit wilt, een mogelijkheid om de gravering weer weg te halen, maar hier zijn wel kosten aan verbonden. 


Verzenden en Retourneren

Hoe versturen jullie mijn bestelling?

We versturen elke bestelling binnen twee werkdagen, goed verpakt via PostNL en met een Track & Trace nummer, zodat het pakketje te volgen is en u kunt zien wanneer het is verzonden. 

Wat zijn jullie verzendkosten?

Wij rekenen voor elke bestelling € 2,95 verzendkosten. Bestellingen vanaf € 30,- verzenden wij gratis.

Kan ik mijn bestelling ophalen op de markt?

Nee, dat is helaas niet mogelijk. Natuurlijk zien we u graag op de markt, want persoonlijk contact is het allerleukst, maar via de webwinkel worden alle bestellingen met PostNL verzonden.

Kan ik sieraden ruilen? Ook oorbellen?

Jazeker, dat is bij ons geen enkel probleem. U kunt bij ons alle sieraden ruilen die niet in opdracht zijn gemaakt of veranderd. Hier vallen ook oorbellen onder, omdat wij alle sieraden zorgvuldig reinigen voordat ze opgestuurd worden, zowel in verband met hygiëne als met de Corona maatregelen.

Kan ik sieraden retour zenden?

Jazeker, wanneer u niet tevreden bent over uw bestelling, mag u zonder opgaaf van redenen de sieraden terugzenden. Retourneren kan binnen 14 werkdagen. Ook ruilen is mogelijk binnen 14 werkdagen en geldt alleen voor sieraden die in dezelfde staat verkeren als wij ze hebben opgestuurd. U kunt u hiervoor hetzelfde brievenbusdoosje gebruiken waarin het sieraad is verstuurd. Mocht u deze niet meer hebben dan vragen wij u het product op een andere veilige manier te verpakken. Sieraden die zijn uitgesloten van retournering zijn: gegraveerde sieraden, gesoldeerde bedels, gerepareerde of veranderde sieraden en sieraden die in opdracht van de klant zijn ontworpen en vervaardigd. 

Voordat u een product naar ons retourneert verzoeken wij u om eerst per e-mail contact met ons op te nemen, zodat wij weten welk product wij terug kunnen verwachten. Hierin kunt u ook aangeven of u het product wilt ruilen, veranderen, óf dat u uw geld teruggestort wilt krijgen.

De portkosten voor het retourneren zijn voor uw eigen rekening. Het retouradres is:

Myson

Charles van der Nootstraat 15

1718 XS Hoogwoud

Als wij het geretourneerde product in goede orde hebben ontvangen sturen wij u een bevestiging per e-mail en informeren wij u over de verdere afhandeling.


Garantie 

Hoeveel garantie geven jullie?

Bij normaal gebruik: drie maanden. Maar zilver kan véél langer gedragen worden, soms zelfs levenslang....

Zilveren hanger